pes

ZACHRAŇME PSY!

DALŠÍ ZASTAVENÍ TÉTO PUTOVNÍ VÝSTAVY BUDE 

OD 4. 4. 2024 DO 28. 5. 2024 V KNIHOVNĚ V ORLOVÉ!!!

Kolektivní výstavou „Zachraňme psy!“ apelují malíři z Viridianu na veřejnost, aby nebyla lhostejná vůči týrání psů v množírnách a týrání zvířat  všeobecně.

Výstava také vybízí, aby si lidé raději adoptovali psy z útulků, než kupovali psy bez průkazu původu, protože právě takoví psi bývají často produktem množíren.

Výstava putuje už od roku 2017 a všude, kde byla vystavena, vzbuzuje veliký zájem veřejnosti a dokonce zvyšuje počet adoptovaných psů z útulků.

Výstava vyprovokovala i zájem médií o problematiku množíren a přispěla k přípravě nového zákona o týrání zvířat.

Výstava „Zachraňme psy!“  je od 1.6. 2024 připravena k zapůjčení, pokud byste měli zájem ji ve svých prostorách vystavit, neváhejte nás kontaktovat. Výstavu zapůjčujeme zdarma.

 

 

Historie putování výstavy:

 Od 1. července 2022 do 31. srpna 2022 byla výstava k vidění v nákupním centru   „GÉČKO“ v Ostravě – Pustkovci.

25. červenec až 31. srpen 2019 Památník bratří Strnadlů Trojanovice

Vernisáž proběhla 25.7. v 17.00 v Památníku bratří Strnadlů.

2. září až 31. říjen 2019   Dům kultury Hlučín

1. března do 30. června 2019 si výstavu mohli prohlédnout návštěvníci Městské knihovny v Petřvaldu.
Po dobu konání výstavy mohli návštěvníci přinést dary pro opuštěné psy například do
ÚTULKU PRO OPUŠTĚNÉ PSY  v DĚTMAROVICÍCH  (Dětmarovice 1168, 735 71)  nebo v ORLOVÉ – LAZECH (V Zimném Dole 868, 735 11).
Pokud budete chtít také přispět psům v útulcích, můžete kterémukoliv útulku darovat psí pamlsky, piškoty, obojky, staré deky, ne však krmivo, protože v útulcích používají pouze krmiva, na které jsou psi zvyklí. Také můžete nabídnout venčení psů, některé útulky je umožňují.

 9. 11. – 20. 12. 2018 byla výstava instalována v Knihovně v Kravařích. Během této výstavy přinesli návštěvníci tolik darů pro opuštěné psy, že je nebylo možno odvézt ani dvěma auty. Dary nám osobně předala paní starostka Kravař Monika Brzesková. Zavezli jsme je do hlučínského psího útulku. Všem dárcům včetně paní starostky patří obrovský dík! A také slečně knihovnici Evě Hanzlíkové  za pomoc s instalací.

4. 9. – 31.10. 2018  se tato výstava konala v OC Breda v Opavě. Děkujeme vedení OC Breda a hlavně paní Anetě Křibíkové za možnost vystavování v tomto krásném prostoru. Výstava proběhla s vernisáží za účasti zástupkyň Městského útulku pro psy v Opavě.

1. 6. –  30. 8.2018  jsme vystavovali tuto výstavu v Městské knihovně v Ostravě – Přívoze.

1. 5. – 30. 6. 2018 se nám pejsci zatoulali až do knihovny v Rajhradě u Brna. I zde vzbudila výstava značnou pozornost.

1. 3. – 30. 4. 2018 si výstavu prohlíželi návštěvníci Městské knihovny v Ostravě – Michálkovicích.

1. 1. –  28. 2. 2018 byla výstava v Domově mládeže na Lidické ulici v Ostravě – Vítkovicích. Studenti z tohoto domova udělali velikou sbírku a společně s paní vedoucí Světlanou Rusínovou odvezli dary do psího útulku v Ostravě – Třebovicích. Patří jim za to obrovský dík!

1. 12. – 30.12.  2017  byla výstava zahájena velikou vernisáží s účastí asistenčních psů a jejich psovodů v Domě kultury města Ostravy. Úžasným hostem této výstavy byl hluchoslepý pan Holba, který na vernisáž přišel i se svým vodícím psem a předvedl nám, jak díky svému psu zvládá běžné denní úkony. Návštěvníci výstavy donesli také velké množství darů pro psy, které si převzali přímo na vernisáži přítomní zástupci třebovického útulku.

Doposud přinesla tato putovní výstava nejen materiální pomoc psům v útulcích, ale také přiměla řadu lidí k adopci psů z útulků. Všem zúčastněným  za to moc děkujeme!

NEJDŮLEŽITĚJŠÍM PŘÍNOSEM TÉTO VÝSTAVY JE VŠAK TO, ŽE UPOUTALA POZORNOST MÉDIÍ A  VYBURCOVALA VEŘEJNOST K VĚTŠÍ VŠÍMAVOSTI VŮČI TÝRÁNÍ PSŮ A ZVÍŘAT VŮBEC.

 

 

 

Fotografie z výstav naleznete zde nebo na FB nebo na Instagramu

 

PROČ JSME TUTO VÝSTAVU PŘIPRAVILI:

ABYCHOM POMOHLI PSŮM TÝRANÝM V MNOŽÍRNÁCH A SPOLU S VÁMI PŘINUTILI VLÁDU ZAVÉST PŘÍSNÉ TRESTNÍ POSTIHY VŠEM, KDO  PSY A JINÁ ZVÍŘATA JAKÝMKOLIV ZPŮSOBEM TÝRÁ.

Je velikým paradoxem, že utrpení psů je vlastně způsobeno naší velkou láskou k nim. Zní to jako nesmysl? Jen zdánlivě. Poptávka po psech je totiž veliká a to nahrává takzvaným množitelům psů, kteří ve strašných podmínkách psy množí a prodávají bez průkazu původu. Spoustu informací o tomto problému naleznete na internetu, o množírnách se dozvíte více i třeba na videu“Množírny – kruté továrny na sny

Co se s tím dá dělat?

Každý z nás může přiložit svou ruku k dílu a udělat něco proto, aby množírny u nás už nebyly neviditelnými objekty, ale bylo dosaženo toho, že se tato činnost oficiálně stane trestnou činností. Například nahlásit podezření na Státní veterinární správu dle tohoto návodu.

A hlavně: nekupovat štěňata, jejichž původ není zcela dobře a jednoznačně prokazatelný a nepodporovat tak množitele. Všechny inzeráty typu: „prodám štěně bez PP“ jsou podezřelé!!!

Co ušetříte na výdajích za štěně, to často mnohonásobně utratíte za veterinární péči. Nebuďte lhostejní! Množírna, to je peklo, peklo pro zvířata, která si ho rozhodně nezaslouží. Mějte oči otevřené a všímejte si, kde ve vašem okolí stojí nevyužívaný starý kravín, z něhož je takřka neustále slyšet štěkot psů. Nenechejte to být, když blízko vašeho bydliště na zanedbané oplocené zahradě stojí něco jako přístřešek a z něj na vás vykukuje několik bezbranných hlaviček psů malým otvorem. Nezdá se vám garáž v sousedství, ze které se line až neuvěřitelný zápach z výkalů a časté vytí? Nenechejte takové objekty už dále bez povšimnutí a upozorněte na ně. Mnohdy je to jen naše lhostejnost, která dovolí, aby bezbranní tvorové zbytečně trpěli, aby fenky dopované hormony rodily 2 x i 3 x za rok štěňata a pak umíraly zbytečně vysílením ještě mladé, zapomenuté někde v kleci. Nepodporujme množírny tím, že před množiteli budeme zavírat oči a že o množírnách nebudeme chtít nic slyšet!

A hlavně  – nekupujte, adoptujte! V útulcích čeká spousta úžasných psů!

Nejdůležitějším způsobem, jak do budoucna zabránit týrání psů a zvířat vůbec, je výchova dětí k lásce a úctě ke všemu živému. Je to náročný úkol, ale pokud se nepokusíme jej zrealizovat, vše zůstane při starém. Věříme, že naděje tu stále ještě je – přijďte si o tom popovídat na vernisáže výstavy „ZACHRAŇME PSY“.

V článku byly volně použity informace ze stránek:

www.nekupujadoptuj.cz/psi       www.stop-množitelům.cz        www.psidetektiv.cz